Wednesday, May 18, 2011

Bertemu kembali..


Akhirnya saat ini tiba jua. Terlalu lama blog ini sunyi tanpa sebarang berita terbaru. Aku pernah juga menjenguk blog yang aku bina tapi tanpa adanya pemantauan. Jika blog ini aku umpamakan sebagai ladang untuk aku bercucuk tanam, nescaya akan habis hasilnya dimakan binatang lain. Semak samun pasti memenuhi ladangku.

Tapi dengan keupayaan dan kelapangan yang diberikan Nya, aku cuba mencoret sesuatu untuk tatapan walaupun aku sedar blog ini bukannya sepopular blog yang sedia ada.

Tahun ini bakal menjadi tahun yang amat bermakna bagi diriku sebagai seorang isteri, dan bakal menjadi ibu..

Doakan kebahagiaan ku berkekalan hingga ke surga..

Tuesday, January 5, 2010

Khas Untuk Zauji ku..

For The Rest Of my Life
By Maher Zain

I praise Allah for sending me you my love
You found your home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And there is a couple words I want to say

Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you...loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know it deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my Zauji and my friend and my strength
And I pray we`re together in Jannah
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

*Repeat Chorus
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

Repeat Chorus
I know that deep in my heart..

Sunday, January 3, 2010

Jom Tengok Wayang..

Tak sangka aku jd peminat tengok cerita di pawagam. klu dulu, memang payah la aku ni nk menjejak kaki ke pawagan. tapi sekarang semua nya berubah.. dalam masa dua minggu ni je aku dah tengok 6 movie.

Antara movie yang aku dah tengok:


The Treasure Hunter.

Sherlock Holmes.

Santau.

The Imaginarium Of Doctor Parnassus.

Avatar.

Bodyguards And Assassins.

Best dapat tengok movie-movie ni di pawagam. Lebih-lebih lagi klu layan bersama orang tersayang..thanks abg..hehehe

Selamat menonton..tak rugi..

Friday, January 1, 2010

Ahlan wasahlan 'New Year'

Aku berharap tahun baru ini akan membawa kebahagiaan dan kemenangan dalam hidupku.

Perjalanan masih jauh. Bimbinglah hambaMu ini ya Allah.


Kehidupan baru akan bermula.




Budi Disemai Ukhwah Terpateri

Tanggal 18 disember 2009 yang lalu, aku berkesempatan mengikuti program anak angkat di kampung Tembun, Binjai Negeri Sembilan. Banyak perkara yang telah aku pelajari daripada program ini. Antara perkara yang aku pelajari di kampung ini adalah adat pepatih yang diamalkan oleh masyarakat di Negeri Sembilan. Program ini adalah tugasan yang perlu dilaksanakan oleh kami sebagai pelajar DPLI yang mengambil kos Pengajian Am.

Selain itu, banyak tempat-tempat bersejarah yang telah aku kunjungi seperti Muzium Adat, Makam Moyang Salleh, Masjid Kuala Dulang dan tempat yang menyimpan meriam lama. Paling menarik, kononnya jika kita berdoa di Masjid Kuala Dulang, doa kita akan dimakbul dan penduduk di sini menyatakan masjid ini telah dijaga oleh jin islam.wallahualam..

Aku harap dengan peluang yang ada time aku belaja ni, aku dapat melawat dan pergi tempat-tempat lain yang menarik di semenanjung Malaysia ni.

Terima kasih kepada kawan-kawan yang memberi sokongan dengan program anak angkat ini..



Bersama mak angkat yang lebih dikenali Mummy (Pn. Hjh. Zainab)


Ketika melawat Masjid Kuala Dulang.


Makam Moyang Salleh. (Bersama Cikgu Idris)


Meriam lama.



Melawat Muzium Adat.

Tuesday, October 27, 2009

Saksi Cinta..


Alhamdulillah...setelah penat berjuang dimedan peperiksaan akhir sem pertama, aku berkesempatan bercuti bersama suami tersayang.

Destinasi percutian adalah negeri Perlis Indra Kayangan. Tempat 'permainan' suamiku sejak dia mengambil ijazah. Tahun ini sudah 7 tahun suamiku di Per
lis atau lebih tepat lagi di Universiti Malaysia Perlis. Aku merasai sendiri tempat dimana suamiku pernah berlajar, restoran menjadi kegemarannya, malah tempat yang menjadi tempat potengnya pun aku dah 'cek'.Hehehe.

Walaupun aku baru mengenali semua kisah muda-muda suamiku, tapi aku bersyukur. Semakin aku mengenali suamiku, semakin mendalam kasih dan sayangku terhadapnya.
Banyak tempat yang telah aku lawati seperti Kuala Perlis, Jitra (Kedah), Alor Star (Kedah), Kangar dan Wang Ulu.

Sebelum aku ke Perlis, aku diserang demam n sakit pinggang yang teramat. Tidur malam pun aku tak lena. Kawan-kawanku mengusik, "demam rindu dengan cik abang la tu. Dah jumpa nanti baik la.." Aku tersenyum bila teringat usikan tu. Mungkin ada kebenaran usikan tu. Sebaik sahaja aku sampai di Perlis, demam dan pening terus hilang. Sakit pinggang pun tak de. (sempat main bowling lagi..hehe)

Terima kasih abang.. Kenangan bercuti di Perlis takkan aku lupakan. InsyaAllah, aku akan ke Perlis lagi. Tunggu kedatangan ku, Perlis..^^,

Thursday, October 15, 2009

Kasihmu Amanahku.



Kasihmu Amanahku

Pernikahan menyingkap tabir rahsia
Suami isteri inginkan keluarga yang bahagia
Dan mengharapkan sebuah bahtera indah
Untuk bersama belayar ke muara

Pernikahan, menginsafkan kita
Perlunya iman dan takwa, meniti sabar dan redha
Bila masa senang syukuri nikmat Tuhan
Susah mendatang tempuhi dengan tabah

Isteri janji telah dipateri
Diijab kabulkan dan dirahmati
Detik pertemuan dan pernikahan
Yang dihujani air mata kasih
Demi syurga Ilahi

C/o
Suami jangan menagih setia
Umpama Hajar dan setianya Zulaikha
Terimalah seadanya yang terindah
Di lubuk hatimu
Isteri adalah amanah buatmu

Pernikahan mengajar tanggungjawab bersama suami dan isteri

Isteri hamparan dunia
Suami langit penaungnya
Isteri ladang tanaman
Suamilah pemagarnya

Isteri bagai kejora
Suami menjadi purnama
Tika isteri beri hempedu
Suami tabah menelannya

Tika suami terteguk racun
Isteri carilah penawarnya
Sungguh isteri rusuk yang rapuh
Berhati-hatilah meluruskannya


Lagu yang dinyanyikan oleh kumpulan nasyeed Inteam ini masih berkumandang di bilikku. Aku menghayati tiap bait lirik yang dinyanyikan. Sungguh menusuk jiwa.


Jika sebelum ini, lagu ini 'berdebu' di dalam laptop aku. Langsung tak terusik. Kini segalanya berubah. Aku tenang dalam alunan lirik yang dinyanyikan. Malah lagu inilah menemani aku ketika aku sarat merindui suamiku. Mungkin benar kata seorang sahabatku, bila kita mengalaminya, kita akan merasainya.

Demi mencapai impian dan cita-cita dimasa hadapan, kami berjauhan. Amukan rindu dan hangatnya cinta tidak mampu diluahkan. Begitu indah perasaan RINDU dan CINTA Allah ciptakan untuk hambaNya. Aku bersabar kerana aku yakin pasti ada hikmah disebalik semua ini.



Kini, genaplah 22 hari aku bergelar isteri. Tanggungjawabku juga berubah. Banyak ilmu yang perlu dipelajari agar bahtera yang dibina mampu berlayar dengan selamat walau apa pun badai yang melanda dilautan luas. Suamiku, bimbingilah diri ini menuju syurga yang hakiki. Akan kita bina bersama keluarga yang bahagia. Sesungguhnya aku amat bersyukur memiliki cintamu dan bahagia dengan seadanya dirimu.


Doaku padaMu Allah, bimbinglah kehidupan kami untuk menggapai cinta yang hakiki.








Koleksi Gambar

Suamiku Tersayang, Abdul Rahman.

Keluarga Suami.


Keluarga Sebelahku.

Malam Berinai.


Malam Berinai Di rumah Suami.

Pengantin: Abdul Rahman Bin Kram dan Rapidah Binti Mustapha
Tarikh Perkahwinan: 25 september 2009, bersamaan 7 syawal 1430
Tempat: Dewan Suarah Kota Samarahan, Sarawak.